Basis workshop glazuren

Wil jij je meer weten over de samenstelling glazuren en hoe je daar zelf eenvoudig mee kan experimenteren?
Joost den Ouden, neemt je mee in de wondere wereld van het glazuur

Wanneer: 25 mei 10.00-16.00 uur en 8 juni 10.00-13.00 uur

Glazuur is de glaslaag waarmee je keramiek kan afwerken. Om de glazuurmaterie hangt vaak een zweem van geheimzinnigheid en onvoorspelbaarheid. Dat weerhoudt veel mensen ervan om zelf glazuur samen te stellen. In deze workshop gaan we je laten zien dat je niet meteen Segerformules en molgewichten moet kunnen berekenen om een succesvol glazuur te maken of deze in te kleuren.

Je leert tijdens deze cursus het volgende:

  • Theorie over de basissamenstelling van ieder glazuur.
  • Meten, wegen en aanmaken van een basisglazuur.
  • Een lijntest maken van een transparant glazuur die gematteerd of opaak gemaakt wordt.
  • Een driehoekstest maken van een glanzend en een mat glazuur met 3 kleurende pigmenten of oxides.
  • Het belang van stoken en aanpassen van de stook op het glazuur.
  • Het belang van het correct aanbrengen van glazuur

Verder kun je na deze cursus glazuur zo aanbrengen op testtegels dat je zoveel mogelijk informatie uit een test verkrijgt. Je kan de informatie goed documenteren, zodat je later een mooi resultaat kan reproduceren.

We gaan de glazuren aanbrengen op wit bakkende klei, de G&S 254. Deze biscuit gebakken tegels liggen voor je klaar. De glazuren die we maken zijn steengoedglazuren, elektrisch gestookt op cone 6 (1220-1240 graden). Maximale duurzaamheid tegen relatief bescheiden stookkosten en ovenslijtage.

Deze cursus is voor iedereen die graag wil leren experimenteren met eigen glazuren, zonder vast te zitten aan de potten kant- en klare glazuur.

Gereedschappen en materialen voor gebruik tijdens de workshop zijn aanwezig. Neem zelf een schort, pen en papier mee. De geglazuurde tegels zullen na de cursus gestookt worden.

Op 8 juni, worden onder andere de resultaten gezamenlijk bekeken en beoordeeld. Er zal dan ook aandacht worden besteed aan het aanmaken en aanbrengen van glazuur. Je eigen testen neem je uiteraard mee naar huis!

Ben je benieuwd wat ik voor werk en glazuren maak? Op www.studiochamotte.nl kun je mijn keramiek zien en het meest recente werk staat op Instagram:  joost_den_ouden

De glazuurworkshop kost 120,- euro

Dit is inclusief

  • Materialen en gereedschappen
  • Het stoken van de proefplaatjes
  • Koffie thee en koeken (lunch mag je zelf meenemen)

Inschrijven