Fijnschilderen in onderglazuur

Ontdek de wereld van het fijnschilderen en decoreren met onderglazuur

In deze workshop laat Kim van Dooren je kennismaken met diverse decoratietechnieken voor onderglazuur op biscuit gebakken klei.

De workshop wordt gegeven op zondag 7 april 2024 van 10.00 tot 16.00 uur.

Kim van Dooren van Atelier IN’T 100, is van huis uit kunstschilder en is een aantal jaar geleden begonnen met een keramiekcursus bij Kleistad. Inmiddels heeft zij haar schilderkennis en -kunde gecombineerd met keramiek en heeft zij een cursus ‘Fijnschilderen in onderglazuur’ ontwikkeld.

Wat ga leren je doen?

De mogelijkheden met onderglazuur zijn eindeloos. In deze cursus komen alle type materialen voorbij die je onder de glazuur of direct op het biscuit kunt toepassen. Zo gaan we in op de technieken van het fijnschilderen met diverse onderglazuren (poeders kant en klaar), maar ook mogelijkheden met wax-resist en en glaze-stains komt aan de orde.

Tijdens de cursus ontvang je een reader met alle informatie. Onderwerpen zoals kleurenleer, compositie, licht/donker, overbrengen ontwerp, maar ook tips en tricks rondom portretten zijn hierin na te lezen.

Thuis kun je dus eenvoudig met de geleerde informatie aan de slag.

Tijdens de cursus word je stap voor stap je door Kim meegenomen in diverse technieken en materialen. Je gaat leren door te doen! We oefenen op (15×15 cm) tegels. Je kunt bijvoorbeeld voor elke techniek apart op een tegel oefenen, maar kunt ook technieken combineren en direct een tableau creëren.

Met welke materialen gaan we aan de slag?

  • Onderglazuurpotloden,
  • Onderglazuur-poeders,
  • Wax-krijtjes/resist,
  • Latex,
  • Pigmenten/oxides en
  • Kant- en klare onderglazuren.

Schilder of klei ervaring is absoluut niet nodig. Er zijn voorbeelden en overtrekpapier aanwezig die je kunt gebruiken. Indien je zelf over favoriete penselen beschikt, neem deze dan gerust mee. Dan kunnen we gelijk kijken wat je hiermee kunt.

De tegels worden achteraf in het atelier van Kim afgeglazuurd en afgebakken. In overleg kunnen ze bij Kleistad of bij Kim in het atelier in Spakenburg worden opgehaald.

De cursus kost € 110- en is inclusief materiaal en het stoken van de werkstukken, een reader met de behandelde stof, koffie, thee en koek . (De lunch mag je zelf meenemen)

inschrijven voor de cursus op 7 april 2024

werk van Kim van Dooren