Nerikomi Techniek

zondag 8 december van 10.00 tot 16.00 uur

De workshop wordt gegeven door Monique van de Ven van Studio Meaux

Nerikomi is een van oorsprong Japanse techniek om verschillende patronen van gekleurde klei te maken. Dit doe je door verschillende kleuren klei te stapelen, snijden en aan elkaar te maken. Hier maak je vervolgens een plak klei van waarmee je kunt gaan handvormen. Het mooie aan deze techniek is onderandere dat de decoratie aan de voor en achterkant, binnenkant en buitenkant van je werk gelijk is.

Je kunt gebruik maken van kleisoorten die van zichzelf verschillende kleuren hebben of je klei zelf kleuren met oxides of pigmenten.

In deze workshop gaan we werken met vier kleuren ingekleurde klei d.m.v. pigmenten, hierdoor krijg je heldere pasteltinten.

Er wordt gewerkt met witbakkende klei (1100 van Goerg und Schneider) Deze kleisoort is extra wit waardoor de pigmenten die er doorheen gemengd worden, mooi helde worden.

Wat gaan we doen:

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om prachtige patronen te maken. In deze workshop ga je onder andere geometrische patronen maken en leer je hoe je bloemen en figuurtjes kunt maken. Met deze patronen gaan we vervolgens een schaaltje en sieraden maken.

In de ochtend gaan we aan de slag met het kleuren van de klei met pigmenten. vervolgens gaan we verschillende patronen maken met verschillende stapel en combinatietechnieken. Hier maken we verschillende plakken klei van. Deze plakken gaan we vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld een schaaltje of een mok van te maken.

In de middag gaan we nieuwe patronen maken. Hiervan maken we een dunnen plak waar we dan sieraden van kunnen gaan vormen.

Alle werkstukken worden biscuit gestookt en kunnen na drie weken worden opgehaald bij Kleistad.

Wat kost het?

  • De kosten bedragen 110 euro (inclusief materiaal, stookkosten, koffie, thee en koek) exclusief biscuit gestookte werkstukken.

Inschrijven