Informatie Kleistad-Galerie

Op de bovenverdieping bij de ingang van Kleistad staan een aantal sokkels en vitrinekasten om werkstukken van abonnees te tonen en te verkopen. Alle abonnees kunnen werkstukken voor verkoop of tentoonstelling aanmelden.

 • Vul het formulier in om je werk aan te melden voor verkoop of tentoonstelling. Voeg een goede foto van het werkstuk toe.
 • De foto’s van de werkstukken komen terug op de website onder het tabblad “Klei en meer” – galerie”. Wil je daar informatie over jezelf, je werk of je website tonen dan kun dat bij je “persoonlijke gegevens”  aangeven. Vul de optionele gegevens aan en sla ze op
 • Om de twee maanden wordt de collectie gewisseld op de eerste maandag van de wisselmaand. Voor de komende tijd is dit op 7 november 2022, op 9 januari 2023 (i.v.m. feestdagen en vakantie) en  op 6 maart 2023.
 • De maker bepaalt zelf de prijs van het werkstuk (inclusief BTW). Hoe het precies zit met BTW lees je onderaan bij het kopje BTW.
 • De Galerie Commissie (Anne-France Monshouwer, Monique Gerritsen, Nancy Arends en Kitty Ramakers) bepaalt de manier van uitstallen en kijkt daarbij naar de beschikbare ruimte en de hoeveelheid werkstukken. Bij een te groot aanbod wordt de ruimte verdeeld onder de aanbieders en is het mogelijk dat er werk niet geplaatst kan worden.
 • Je ziet bij de status van je werkstuk of het ingepland is om tentoongesteld te worden. Je krijgt vooraf een mail wanneer je je werkstuk op de “verkoopplank” kunt plaatsen.
 • De daadwerkelijke verkoop loopt via de Retourboulevard. De Galerie Commissie maakt een speciaal prijslabel dat op of bij het werkstuk wordt aangebracht. Met dit label kan beneden bij de centrale kassa worden afgerekend. Zij zorgen ook voor de verpakking. De Retourboulevard vraagt daarvoor een commissie van 10% van de verkoopprijs. Verkoop je iets van 100 euro dan ontvang je dus 90 euro.
 • De rest van het bedrag wordt via Kleistad aan je overgemaakt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het afdragen van de BTW als je BTW plichtig bent. (zie BTW hieronder)
 • Je kunt als je wilt een eigen visitekaartje bij je werk neerleggen.
 • Op de wisseldag wordt het werk weggehaald door de Galerie Commissie en op de aangewezen plank in Kleistad gezet. Wij verzoeken je je werk dan zo snel mogelijk hier weg te halen. Er is niet voldoende plaats om niet verkocht werk te laten staan.

BTW

De keramisten die iets verkopen zijn zelf verantwoordelijk voor de BTW. Als je maar een paar keer per jaar iets verkoopt en niet als ondernemer actief bent hoef je geen BTW te heffen. Kies dan in het formulier 0% BTW.

Verkoop je vaker dan zal de belastingdienst je mogelijk als ondernemer zien. Als je ingeschreven bent bij de Kamer van Koophandel maar bij de belastingdienst hebt gekozen voor de kleine ondernemersregeling (KOR) hoef je geen BTW te heffen, kies dan voor 0% BTW .

Ben je wel BTW plichtig dan zal je zelf BTW moeten verrekenen over de verkoop. Houd hier dus rekening mee met de bepaling van je prijs, je biedt je werk inclusief BTW aan.

Er zijn 2 BTW tarieven:

 • 9% voor unieke kunstvoorwerpen (bijvoorbeeld een sculptuur), of gebruiksvoorwerpen waarvan het kunstzinnige karakter belangrijker is dan het gebruiksgemak (bijvoorbeeld een vaas die ook decoratief is zonder bloemen). De belastingdienst geeft aan dat deze kunstvoorwerpen van een signatuur moeten zijn voorzien.
 • 21% voor gebruiksvoorwerpen (bijvoorbeeld kopjes of borden) en grafmonumenten zoals urnen.