Muurbloempjes van Mary Splinter

Uit de oven november 2021
door Mary Splinter

Ik ben Mary Splinter (in 1972 geboren in Amstelveen). Een creatieveling ben ik altijd al geweest, het heeft alleen even geduurd voordat ik mijn passie daarin had gevonden.
Van oorsprong ben ik een bouwkundige met makelaarspapieren, sinds 2009 ben ik als zelfstandig aankoopmakelaar werkzaam.

In september 2015 ben ik voor het eerst sinds de middelbare school weer met klei in aanraking gekomen. Het begon met een cursus boetseren bij de Volksuniversiteit in Baarn. Het werken met klei beviel zo goed dat ik in september 2016 ben gestart met de driejarige Ambachtelijke Opleiding Keramische Technieken aan de Nederlandse Keramiekopleiding in Gouda. In mei 2019 heb ik mijn diploma behaald. Naast mijn diploma heb ik de “Belofte Prijs” ontvangen.

In juni 2021 heb ik het extra leerjaar glazuren in Gouda afgerond. Een uit de hand gelopen hobby is inmiddels mijn beroep.

Sinds het voorjaar van 2018 ben ik regelmatig bij Kleistad te vinden. Ik vind het een heerlijke werkomgeving en stook er al mijn werk. Op vrijdagochtend ben ik degene die de deur van Kleistad opent en die jou helpt met al jouw vragen of het in-/uitruimen van de oven.

Eind 2020 heb ik thuis in Baarn ook een atelier ingericht. Hier maak ik tegenwoordig ook een groot deel van mijn werk. Tijdens open atelierdagen of op afspraak ben je welkom in mijn atelier.

Mijn werk is zeer gevarieerd. Het liefst maak ik unieke stukken, vaak zeer arbeidsintensieve handgevormde objecten, fantasieobjecten geïnspireerd door alles wat er te vinden is in de natuur. Daarnaast maak ik  gebruiksgoed m.b.v. de draaischijf of combineer ik handgevormd werk met draaiwerk.

Ik experimenteer graag, de combinatie van meerdere soorten klei of van klei met porselein en bouwen op het randje van wat technisch haalbaar is. Het werk begint wel met een grof plan maar het vormt zich vaak past echt tijdens het maakproces. Mijn werk krijgt een afwerking met zelfontwikkelde glazuren of engobes.

Mijn laatste werk zijn de MUURBLOEMPJES. Deze maak ik van Audrey Blackman porselein. De basis van de muurbloempjes is een halve bol met een doorsnede van 5, 8 of 15 cm. De opbouw van ieder muurbloempje is anders, het is de uitdaging om elke keer weer een andere opbouw te bedenken. En twee keer zo groot betekend niet twee keer zoveel werk!

Het zijn zeer arbeidsintensieve objecten, maar ik vind het heerlijk om te doen. Ik stook de muurbloempjes op 1240°C. Ze worden bewust niet geglazuurd zodat het mooie pure porselein met alle fijne details goed in beeld blijft.

Ben je benieuwd naar mijn werk? Op zoek naar iets speciaals?
Bezoek één van de Open Atelier Dagen:
Zaterdag 11 & 18 december en maandag 20 t/m donderdag 23 december van 12:00 tot 16:00 uur op Leestraat 12 in Baarn.
Of bel of mail mij voor een afspraak, wie weet kan ik iets voor je betekenen.

Voor meer informatie bezoek mijn website: www.mimariekeramiek.nl, daar vind je ook een link naar mijn Instagram en Facebookpagina.