‘Stervormige octaëder’ door Renee

octaëder

Uit de oven op 7 januari 2020
Door Renee Doek

Ongeveer anderhalf jaar geleden ben ik begonnen met de introductie cursus bij Kleistad. Hiervoor had ik nog nooit iets met klei/keramiek gedaan, maar ik wilde het altijd al proberen! Al vrij snel kwam ik er achter dat ik werk met strakke vormen en werken met plakken het leukste vind. Juist omdat klei zo bewerkelijk en flexibel is, zie ik de uitdaging om mijn werk zo strak mogelijk in elkaar te zetten. Ik ben een perfectionist, dus dit is vaak met frustratie tot gevolg, maar uiteindelijk ben ik altijd wel tevreden. 

Ik ben deze ‘stervormige octaëder’ gaan maken naar aanleiding van een kartonnen vorm die ik zag. Je kan de vorm op meerdere manieren bekijken, maar eigenlijk zijn het 2 grote ’tetraëders’ (driehoekige-driehoeken) die elkaar doorkruisen. 

Voor het maken van de ster ben ik begonnen met plakken maken, die ik vervolgens in driehoeken heb gesneden. Met 3 plakjes maakte ik 1 driehoek met 3 vlakken. Vervolgens heb ik de vorm opgebouwd, bestaande uit de 8 losse driehoeken. 

Bij dit werk was het eigenlijk vooral heel veel van te voren nadenken hoe de vorm in elkaar zit. Ook bedenken en berekenen hoe ik moest beginnen en wat de makkelijkste manier voor de constructie zou zijn. Uiteindelijk viel de constructie zelf erg mee! 

Het werkstuk is gemaakt met Magma 123 en biscuitgestookt op 1020 graden. Het is geglazuurd met Botz 9155 Glimmer en gestookt op 1060 graden. De glinstering die hieruit voort komt vind ik erg mooi passen bij het idee van een ster, vandaar de keuze voor deze glazuur. 

Andere werkstukken van Renee

Vierkante bol
Aanrecht organizer