Theepotje met vogel van Nicole

Uit de oven op 3 april 2019
Gemaakt door Nicole Hirschfeldt

Ik heb een voorliefde voor handgemaakte producten. Of het nu gaat om het werken met klei, wol of steen, het feit dat je met je handen vorm kunt geven aan materiaal vind ik interessant. Voor ik met Kleistad begon had ik al veel met klei gewerkt. Ik was een tijd lang lid van een boetseergenootschap, waar we elke maand aan de hand van een naaktmodel aan de slag gingen. Verder was ik jarenlang actief bij een keramiste in Houten, waar ik de nodige kennis opgedaan heb met het maken van handvormen. Maar wat nog ontbrak was de kunst van het pottenbakken. Dus meldde ik me een klein jaar geleden bij Kleistad voor een “open workshop draaien” bij Daan Gunneweg en ik was meteen verkocht.

Mijn eerste kommetje

Klei draaien bleek al snel een kwestie van oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Het afgelopen jaar heeft voor mij daarom in het teken gestaan van herhalen. Tien stukken klei van hetzelfde gewicht afwegen en daarna draaien maar. Onder het motto “mislukken is leren” heb ik regelmatig mijn ingestorte draaiwerk verwijderd, een nieuw stuk klei op de draaischijf gegooid en ben vrolijk verder gegaan. Het resulteerde al snel in drie, met engobe afgewerkte, theekommetjes die ik trots mee naar huis kon nemen.

Drie theekommetje

Langzamerhand ben ik meer gaan variëren met onder andere de hoeveelheid klei, de vorm, de grootte, de hoogte en de manier van afwerken. Zo experimenteerde ik met onderglazuur en zeepsop voor een verrassend leuk bubbelend effect.

Bubbel experiment

Het theepotje dat ik in mijn tweede cursus gemaakt heb, had bijna alle technieken in zich die ik het afgelopen jaar geoefend had. Een cilinder voor de buik, het trekken van een oor voor het handvat, het passend maken van een deksel, het creëren van een flens waar de deksel op kan liggen, het draaien van een schenktuit en het in elkaar zetten van alle losse onderdelen om er een mooi geheel van te maken.

De theepot heb ik afgewerkt met engobe. Hiervoor heb ik dezelfde kleuren blauw gebruikt als voor mijn theekommetjes. Met een scherpe naald heb ik over de engobe heen een reliëf van veldbloemen getekend.  Het bloempje zelf heb ik ingevuld met wat okergeel. En als kroon bovenop pronkt een handgevormd vogeltje.

Theepotje met vogel

Na mijn eerste jaar bij Kleistad ervaar ik opnieuw het enthousiasme om zelf vorm te geven en voel ik de drang om, steeds weer, met mijn handen in de klei te gaan.