“Prinsesjes op de erwt” van Monique

Uit de oven op 20 maart 2019
Gemaakt door Monique Gerritsen

Monique heeft  klei altijd een erg leuk materiaal gevonden. Lang geleden is ze bij een pottenbakker in de leer geweest en heeft daar veel over klei en glazuur geleerd.  In haar werkzame leven als creatief therapeut natuurlijk ook veel met klei gewerkt, maar altijd om anderen te verleiden er mee aan de slag te gaan. Nu ze (bijna) met pensioen is, gaat ze eindelijk weer eens iets voor zichzelf doen. Zoekend en ontdekkend wat bij haar past en lerend van wat ze  om haar heen in Kleistad ziet gebeuren. Op zoek naar een oven voor de werkstukken die gemaakt worden in haar praktijk, kwam ze ruim een jaar geleden Kleistad tegen en is ze lid geworden.

Prinsesjes op de erwt

Twee kleine meisjes samen kletsend op een grote stapel matrassen. Prinsesjes op de erwt? Zij kunnen in ieder geval nog heerlijk onbeperkt dromen en wensen.

Het werkstuk is hol, als een soort doosje met een deksel, waar geheimen in verborgen kunnen worden.

Geheim

Techniek

Het is gemaakt van witte fijne chamotte klei, opgebouwd uit rolletjes, die van binnen glad zijn afgewerkt, maar van buiten de matrassen werden. De meisjes zijn geboetseerd en erop vast gemaakt. De kleuren zijn aangebracht met engobes en bij een enkele is de kleur versterkt door transparant glanzend glazuur. Van binnen is er met engobe-potloden “geheim” geschreven. De kleurkracht van die potloden valt Monique na het bakken tegen. De accenten van goud zijn aangebracht met goudluster. Een prachtig, maar kostbaar spulletje, dat ze heeft  aangebracht op een onderlaag van transparant glanzend glazuur en daarna gestookt in 4 uur tot 750*. Tijdens het opbrengen heeft ze  wel gemerkt hoe sterk luster je longen ongezond prikkelt, dus heeft ze het buiten met een mondkapje op en de wind mee opgebracht.

Goudluster