Eigenzinnig en niet te stoppen

brigirte van mechelen

Brigitte van Mechelen (abonnee van Kleistad) geeft op 12 maart 2020 19.30-21.30 een lezing in de bibliotheek van Hilversum . Het onderwerp is Powervrouwen in de beeldende kunst en daar heeft Brigitte als enthousiast keramiste natuurlijk ook een keramiste (Lucie Rie) tussen om over te vertellen. Klik op de link voor meer informatie.

Lezing over Powervrouwen in de beeldende kunst door Brigitte van Mechelen

Wat is de overeenkomst tussen Louise Bourgeois (1911), Lucie Rie (1902), Marina Abromovic (1946), Maria Lassnig (1919), Marte Roling (1939), Maria van Kesteren (1933) en Marjan Teeuwen (1953)?

Deze vrouwen – roem of geen roem, gezinsleven of geen gezinsleven, niet zelden gehinderd door trauma’s – laten zich niet van hun werk af houden. Vaak tegen de klippen op blijven ze doorgaan met dát wat moet gebeuren: het maken van kunst.

Wat maakt dat iemand – succes of niet – tot op hoge leeftijd blijft dóórgaan met creëren – blijft schilderen, beeldhouwen, installaties maken of performances doen? Wat is voor deze vrouwen de noodzaak van al die uren in afzondering in hun atelier? Wat is hun verhaal?

En dan, hoe kan het dat sommigen van hen lang onopgemerkt blijven om dan toch ineens door te breken? Hebben ze zich aangepast of is de tijd eindelijk rijp voor hun werk ? En wat doet de omarming door het publiek met hen? Genieten ze van de erkenning of voelt het, zoals in het geval van Louise Bourgeois, als ballast?

Aan de hand van het werk en leven van deze eigenzinnige beeldend kunstenaars gaan we in op deze vragen.

Datum: 12 maart 2020
Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Aanmelden