Engobe en slib

Je werkstuk van klei kan worden bedekt met gekleurde kleislib of met glazuur om het af te werken.
Kleislib wordt ook Slib of kleipapje genoemd. Deze slib maar dan met een toevoeging  voor  kleur en/of om het opbrengen makkelijker te maken wordt engobe genoemd.

laag schaaltje
laag schaaltje met engobe

Slib gebruik je op leerharde klei (dus over je ongebakken werkstuk).
Glazuur gebruik je op biscuit gebakken werk.
Er bestaat ook sinterengobe maar hiermee zullen we tijdens deze introductiecursus niet werken.

De slib kan met oxides of met kleurpigment zijn ingekleurd. Soms worden er ook andere stoffen aan de slib toegevoegd om deze beter te laten hechten  er wordt dan gesproken over een engobe.
Het mooie van slib en engobe is dat dit tijdens de stook niet uitloopt. Je kan er dus strakke lijnen mee maken. Je kan de aangebrachte slib en engobe ook in- of wegkrassen om mooie effecten te krijgen.

Belangrijk bij het werken met slib is dat deze moet passen op je klei. Dus dezelfde krimp moet hebben anders laat deze los bij het bakken. De slib kan dus het beste worden gemaakt van dezelfde soort klei als je werkstuk. Engobes kun je zelf maken of kant en klaar kopen.

Op Kleistad hebben we een aantal slibs al aangemaakt voor je klaarstaan. Je hoeft hier alleen eventueel iets water aan toe te voegen zodat deze goed met een kwast op je werk is aan te brengen.

Wanneer je met een kwast werkt dan is het beter om meerder dunne lagen aan te brengen dan een dikke laag. Naast aanbrengen met de kwast wat je in deze les gaat doen zijn er ook andere manieren om de slib op je werkstuk aan te brengen.