Les 5: Boetseren

In deze les maak je:
Een geboetseerd figuur.

Je leert:
De klei vrij vormen.
Wanneer en waarom je je werk moet uithollen
Glazuur aanbrengen op je werkstuk

Werkstappen

  1. Bedenk wat je wilt maken. Een dier, een poppetje of iets abstracts alles kan. De vorm moet alleen niet te groot zijn (kleiner dan 25 cm hoog en 10 cm breed ). Je hebt namelijk maar beperkte tijd om aan je werkstuk te werken . Bij grotere vormen is meestal ook ondersteuning nodig om de vorm niet te laten instorten omdat de top te zwaar wordt.
  2. Laat je fantasie gaan en vorm de klei met je handen in een basis model.
  3. Hierna ga door het toevoegen van stukjes klei verder vormen. Waarschijnlijk zal je bij een figuur je werkstuk wat moeten ondersteunen. Zoek hier oplossingen voor. Latjes, stukjes schuimplastic  etc.
  4. Wanneer je figuur wat dikker is dan moet je dit uithollen. Door het (ongelijk drogen) kan de  klei barsten

   konijn met barsten door niet uitgehold.
  5. Waarschijnlijk is je werkstuk deze les nog te weinig stevig om al te gaan uithollen. Pak het dus goed in zodat je dit de volgende les kan doen.
  6. Denk eraan dat je wel een gaatje in de holte prikt zodat de lucht eruit kan tijdens het drogen en bakken.

Glazuren van het duimpotje

  • Zoek je duimpotje wat je met kleislib hebt gedecoreerd. Dit is inmiddels op 1020 graden biscuit gebakken.
  • Dit ga je dompelen of overgieten met al aangemaakt transparantglazuur. Afhankelijk van de vorm doe je het dompelen volgens methode 1 of 2.
  • Methode 1: giet eerst de binnenkant met glazuur vol en daarna weer uit. Dompel daarna het potje ondersteboven tot de rand van de boden in de glazuur.
  • Methode 2: met een glazuurtang het potje in zijn geheel in de glazuur dompelen. Hierna moet je wel de bodem helemaal glazuurvrij schrapen.
  • Overgieten van je werkstuk is ook een manier. Giet eerst de binnenkant. Zet hierna je werkstuk op twee latjes boven de emmer glazuur. Giet met een maatbeker rustig de glazuur over je werkstuk. Hierbij moet je naderhand wel weer de bodem glazuurvrij maken.
  • Nadat de glazuur is opgedroogd veeg je heel voorzichtig de eventuele dikke druipers glazuur weg.
  • Controleer goed of de bodem en de onderste 2 mm helemaal glazuur vrij zijn. Je potje zal anders aan de ovenplaat worden vastgebakken.