Les 3: Opbouwen met rolletjes klei

Werkstukken deze les:
Een werkstuk opgebouwd met rolletjes klei

Je krijgt informatie over:
Kleirolletjes maken
Klei opbouwen – monteren van delen aan elkaar.
Ontwerpen van je werkstuk
Stoken van je werk

Werkstappen

 Onderdeel 1: werkstuk van rolletjes klei.

 1. Bedenk wat je wilt gaan maken. Wanneer je een werkstuk met rolletjes opbouwt is veel mogelijk. het hoeft niet rond te zijn als je er maar wel rekening mee houdt dat scherpe hoeken met deze techniek niet goed gaan.
 2. Kies de klei die je wilt gaan gebruiken . Je kunt kiezen uit
  • Magma KN 130 0-2.0 mm 25% chamotte geschikt voor wat grove vormen.
  • Magma KN 123 0- 0,5 mm chamotte voor de wat fijnere vormen.
 3. Voor het maken van de rolletjes neem je een niet te groot stukje klei dat je  met je handen alvast wat langwerpig maakt. Daarna rol je het op de tafel of op een poreus plankje (tegen het vast plakken) gelijkmatig uit tot een rolletje van tussen de 0,5 en 1,5 centimeter, afhankelijk van je keuze voor het werkstuk. Gebruik al je vingers met het uitrollen en maak lange bewegingen. Gelijkmatige rolletjes leer je maken door het veel te oefenen.
 4. Je kunt er voor kiezen om na het maken van het rolletje deze direct te monteren maar praktischer is om eerst een aantal rolletjes (5) te maken en deze in plastic te bewaren tot je ze gaat monteren.
 5. Wanneer je gaat monteren moet je eerst de grondvorm maken waarop je de rolletjes gaat vastzetten. Maak deze bodem niet te dun (0,75 à 1 cm). Zet de bodem op een plankje waarop je de vorm ook kan inpakken en wegzetten en die je tijdens het werken makkelijk kan ronddraaien.
 6. Let er op bij het vastzetten van een rolletje dat deze nog voldoende plastisch is om aan elkaar te monteren. Is de klei al iets droog zorg dan dat je de beide kanten die je aan elkaar gaat monteren inkrast (ruw maakt) en er wat slib opdoet zodat je de rol goed kan vastzetten.
 7. Wanneer de rol op zijn plaats zit ga je de naad van boven naar beneden dichtsmeren. Je doet dit minimaal aan 1 kant (meestal de binnenkant) maar vaak ook aan beide kanten zodat je een vlakke wand krijgt.
 8. Wil je de vorm breder maken dan bevestig je het rolletje iets buiten het vorige rolletje en wil je smaller dan doe je dit dus  aan de binnenkant.
 9. Werk zo door tot dat je tevreden bent over je vorm of tot zover je vandaag eraan wilt werken. Pak de vorm dan in zodat je volgende week of verder kan werken of zodat deze gelijkmatig kan drogen.

Stoken
Waarschijnlijk is je duimpotje en misschien ook al je lage schaaltje voldoende droog om gebakken te worden in de oven.
Bekijk de informatie over stoken
Zet je werk in overleg met de docent weg om gestookt te worden