Les 9: Draaien-2-Walken en cilinder

In deze les krijg je in formatie over:
De techniek voor het walken van de klei
Het optrekken van de klei tot een cilinder

Je gaat:
De klei walken en 4 bolletjes van 500 gram maken
Oefenen met het optrekken van de klei tot een cilinder

Werkstappen

Walken

  1. Het walken volgens de “ossenkop”methode wordt voorgedaan en ook het draaien van een cilinder wordt gedemonstreerd. Let op het verschil met de komvorm.
  2. Walk een bonk klei van 1 kilo minimaal 30 slagen. Keer de klei en walk nogmaals minimaal 30 slagen. Deel de bonk klei in twee stukjes die je daarna nog een aantal maal walkt tot dat je alle lucht eruit hebt. Herhaal dit tot je 4  bollen klei hebt van ongeveer 500 gram.

Draaien cilinder
De cilinder is de basisvorm bij het draaien. Wanneer je een goede cilinder van ongeveer 20 cm hoogte met een gelijkmatige wand kan draaien heb je het draaien aardig in de vingers. Het zal heel wat draaiuren kosten voordat je dit resultaat bereikt!
Geef niet te snel op want zonder een goede basis leer je nooit goed draaien.

  1. Begin met eerst de klei te centreren zoals je in de vorige draailes hebt geleerd.
  2. Hierna ga je oefenen met het draaien van de cilindervorm. Doe dit volgens de stappen zoals gedemonstreerd (zie ook extra informatie)
  3. De cilinder snij je door om te kijken waar je de wand ongelijk optrekt. De cilinders die je in deze les maakt ga je niet bewaren.
  4. De klei die je aan het eind als een kliederige kleimassa over hebt ga je op de walktafel weer walken tot deze weer een hanteerbaar is.