Stoken

oven kleistad
Wanneer de klei gebakken wordt in de oven wordt er gesproken over de stook.

Meestal gebeurt het stoken in twee keer. De ovens hebben een stookcomputer waarmee de te bereiken temperatuur en de tijd precies geregeld kan worden. Er zijn verschillende programma’s die te maken hebben met het soort werk en het glazuur dat je gebruikt. Het stoken neemt veel tijd in beslag, wel twee dagen omdat het afkoelen ook langzaam in de oven moet gebeuren.

Biscuit stook

Wanneer de klei heel goed droog is (voelt niet meer koud aan) kan het de oven in. Bij ongeveer 600 °C vindt de zogenaamde kwartssprong plaats. De klei verandert dan in de vaste vorm die daarna niet meer kan veranderen. Bij 600 graden is de klei echter nog heel poreus en kwetsbaar. Daarom wordt nog door gestookt. De biscuit stook gebeurt op Kleistad meestal op 1020 °C. De klei heeft dan een goede poreusheid voor het opnemen van de glazuur.

ovens van kleistad
Glazuur stook

Na de biscuit stook kan het werk worden geglazuurd en kan de gladbrand – ook wel glazuur stook – plaatsvinden. De temperatuur voor deze stook is van veel factoren afhankelijk. Als eerste bepaalt de kleisoort tot welke maximale temperatuur de klei kan worden gestookt zonder te gaan vervormen in de oven.
Aardewerkklei 1000 – 1180 °C
Steengoedklei 1200 – 1300 °C
Porseleinklei 1240 – 1350 °C
Daarnaast is ook de soort glazuur bepalend voor de temperatuur waarop je stookt.

 

Stoken bij Kleistad

De drie ovens van Kleistad kunnen tot een temperatuur van 1300 °C gestookt worden.
In de cursussen van Kleistad vindt de glazuur stook op een aardewerk temperatuur van 1060 °C plaats.
De klei en het glazuur dat in de cursus wordt gebruikt is daarop afgestemd.

Tijdens de cursus hoef je niet zelf je werk te stoken; dat wordt voor je gedaan. Wanneer je na de cursus zelfstandig in het atelier gaat werken en een abonnement neemt voor het inloopatelier dan ga je ook zelf je werk stoken. Natuurlijk krijg je dan extra informatie over de bediening van de ovens en de stookprogramma’s.
Voor abonnees heeft Kleistad een heel mooi systeem om de oven online te kunnen reserveren De abonnees van Kleistad kunnen tegen een heel voordelig tarief stoken en ook is het mogelijk om met andere abonnees de oven te delen.