Opbergen van werkstukken en schoonmaken

Kleistad is een inloopatelier, de cursus van kleistad is erop gericht dat je ook zelfstandig leert werken met klei. Vanaf les 1 ruim je daarom zelf je werkplek op.

Opruimen
Je kunt je gebruikte gereedschappen en andere materialen afspoelen in de wasbak met slibcontainer.

slibtonnen
slibtonnen

Je moet klei nooit in een normale wasbak afspoelen want dan verstopt de klei de afvoer. Het is handig om een emmer met water en een doekje mee te nemen naar je werkplek.
Maak je werkplek altijd met een vochtige doek schoon. Ga niet vegen want dan zorg je voor veel stof. Een bekende beroepsziekte bij keramisten is stoflongen pas dus goed op met stof.
Maak ook altijd de grond onder je werkplek schoon. In de werkruimte staat hiervoor een emmer met een mop. Verschoon na gebruik het water in de emmer zodat de volgende met een schone emmer water aan de slag kan.
De gebruikte materialen zet je in de kast met de materialen van de cursus. De medewerker van kleistad kan deze aanwijzen.
Klei die je over hebt (van dezelfde soort) doe je bij elkaar en maakt er een bol van. Deze bol rol je goed in plastic en wanneer het erg droog is geworden sproeien je er wat water over.

Je werkstuk op bergen

Klei moet altijd heel zorgvuldig worden weggezet. Wil je het werkstuk laten drogen en hoef je er niet aan verder te werken dan zet je het op een plankje en je doet er een stuk plastic losjes omheen zodat het langzaam en gelijkmatig kan drogen.
Wil je verder werken aan je werkstuk dan moet je het goed in plastic pakken zodat het niet te veel droogt en dus soepel blijft. Vaak wordt er dan een vochtige doek over de randen gedaan zodat deze niet te veel indrogen.
Je zult steeds beter doorkrijgen hoe je je werk het beste kunt wegzetten.

bergrek
opbergen van je werkstukken

Belangrijk: Veel werkstukken mislukken doordat het werk niet goed is opgeborgen. Je werk kan scheuren doordat het niet gelijkmatig droogt. Het kan te snel drogen zodat je er niet meer aan verder kunt werken en het kan juist te zacht worden en instorten omdat je het te vochtig hebt opgeborgen.
In Kleistad is er een aparte stellage waar het werk van de cursus kan worden opgeborgen.
Zet je naam op de plasticzak zodat te zien is wat jouw werk is. Wen er ook alvast aan dat je altijd een merkteken bijvoorbeeld je initiaal op de bodem van je werk zet.