Blog over mijn klei-lotgevallen

Ik heb me voorgenomen om regelmatig een blog te schrijven over mijn ervaringen met klei.

beeldjes lenie kool

De nieuwe website voor kleistad is er. Het lijkt me leuk als we deze ook gaan gebruiken om in een blog onze klei-lotgevallen met elkaar te delen.
Ik heb me voorgenomen om hier een start mee te maken. Wie weet zijn er wel meer leden van Kleistad die het leuk vinden om berichten over hun kleiwerk te plaatsen.
Voor de leden die ook een blog willen schrijven staat er een instructie over hoe je dit moet doen op de ledenpagina. De ledenpagina is alleen te bekijken als je bent ingelogd op de website.

Met kleien ben ik een echte hobbyist. Ik vind het leuk om dingen uit te proberen en dat vind ik vaak belangrijker dan het eindresultaat.
Met pottenbakken ben ik al zolang ik mij kan herinneren in aanraking gekomen maar niet omdat ik er zelf iets mee deed. Mijn vader en moeder waren samen actieve leden van een pottenbak en schilders club.

blog afbeelding beeldje van mijn moeder
Lenie Kool 2000

Toen ik een paar jaar geleden wat minder ging werken trok het lekker creatief bezig zijn mij toch ook.  Ik ben toen een cursus pottenbakken gaan volgen aan de VAK (vrije academie in Delft).  Na de eerste weken de basis met handvormen te hebben gedaan ben ik al snel achter de draaischijf gaan oefenen. Ik  heb van Noëlle Lammers de eerste beginselen van het draaien geleerd.
Echter na dat eerste jaar cursus verhuisde ik in 2012 naar Amersfoort en kwam ervan pottenbakken niets meer terecht. Tot ik in januari 2015 in het huis aan huiskrantje iets las over Kleistad en dit atelier ook nog vlak bij mijn huis bleek te liggen.
Ik heb me toen direct aangemeld voor een volledig abonnement en de cursus. Ik zet me nu ook al weer een tijdje als bestuurslid in voor Kleistad. Het creatief bezig willen zijn zal toch iets zijn dat je vanuit huis mee krijgt.

Ik ben dus een echte amateur en heb me (nog) niet echt toegelegd op een speciale techniek.

Technieken die ik gebruik:

  • Ik probeer nog steeds het draaien wat onder de knie te krijgen.
  • Het glazuren van mijn eerste werkstukken was niet echt een succes en daarom ben ik nu bezig om te experimenteren met het zelf maken van glazuur.
  • Wat ik verder erg leuk vind is het maken van (gips) mallen en hier met gietklei werkstukken van maken. Ik heb pas een workshop mallen maken gevolgd bij Mieke de Groot bij de SBB in Gouda

In mijn blog zal je dus vooral over mijn ervaringen met draaien, glazuren, mallen maken en gieten iets te lezen krijgen.

Auteur: Annelies Kool

In januari 2015 ben ik gestart met kleien bij Kleistad. Inmiddels ben ik dus al wat jaartjes met klei aan het werk. Ik geef bij Kleistad de introductiecursus en ben in het bestuur actief als penningmeester.