Het allereerste kinderfeestje in Kleistad!

Met je vriendjes pottenbakken op je verjaardag in Kleistad!

Sinds een tijdje biedt Kleistad nu ook kinderfeestjes aan. We hebben daarvoor twee docenten aangetrokken. Anne-France Monshouwer en José Kornegoor. Inmiddels is het eerste kinderfeestje geweest.

We vroegen aan Anne-France hoe het eerste kinderfeestje in Kleistad was verlopen:

Ik vond het ook echt een feestje, heel gezellig! Eerst heb ik de kinderen in het kort verteld hoe het draaien, glazuren en bakken in zijn werk gaat.

AnneFrance doet het eventje voor
AnneFrance doet het eventje voor

Vervolgens heb ik een potje voorgedraaid en daarna konden vijf kinderen plaats nemen achter de draaischijf. Een beetje hulp bij het centreren was wel nodig alhoewel sommigen vonden dat ze het prima zelf konden. Duimen erin en vervolgens de klei optrekken.

eerst centreren en dan de duimen erin!
eerst centreren en dan de duimen erin!

Ze waren heel geconcentreerd bezig en ook gefascineerd omdat er uit zo’n bal klei een mooi potje of schaaltje ontstaat.

Wanneer het potje klaar was, sneden we het los van de schijf en werd het op een plankje geplaatst om te drogen. De volgende kon dan achter de draaischijf plaats nemen. Sommigen vonden het wel moeilijk om hun plaats voor eventjes af te staan. Ieder kind heeft 2 tot 3 potjes gedraaid.

Ze waren zo druk met draaien en het kneden van de klei dat ze bijna geen tijd namen om wat te drinken of te eten. Na het drogen van de potjes hebben ze deze beschilderd met engobes.

engobes erop en klaar!
engobes erop en klaar!

Eigenlijk wilden ze liever blijven draaien, maar toen ze eenmaal bezig waren met het beschilderen vonden ze dat ook erg leuk. Effen gekleurd of met stippen en strepen. Het was een hele gezellige middag met een ontzettend leuk resultaat.

Inmiddels hebben we alweer een tweetal nieuwe aanvragen voor kinderfeestjes lopen. En zijn de potjes van het eerste kinderfeestje gebakken en wel afgeleverd bij de kinderen.