Oude liefde in een nieuw jasje van Kim

Uit de oven op 11 april 2018
Gemaakt door: Kim van Dooren
Kim is in januari bij Kleistad gestart bij de Keramiekcursus van Daan. Hiervoor heeft zij een aantal jaar les gehad in de klassieke schilderkunsten en in grafisch vormgeven. Ze wilde graag aan de gang met klei omdat dit letterlijk vanaf meerdere kanten te bekijken is.

Hoezo een Oude liefde in een nieuw jasje?

Kim schildert al jaren met veel plezier en het leek een enorme uitdaging om een realistische afbeelding op keramiek te kunnen maken. Om dit te doen is ze een aantal proefjes gaan maken om te kijken of dat zou lukken. Het bovenstaande portret was als proef zeer geslaagd.

Tegelijkertijd heeft Kim ook een vogel geschilderd. Deze heeft net een andere techniek, waardoor Kim nu 2 verschillende methodes kan vergelijken. Het portret is direct op biscuit geschilderd en de vogel is op een laag van witte glazuur geschilderd.
Persoonlijk vind ze met zwart de kleur van de (natuurlijke) klei erg mooi omdat dit een zachter sepia effect geeft.

Techniek en glazuur portret

Tegel: 20×20 biscuittegel van de Hazelaar
Majolica: Zwart
Glazuur: Transparante glazuur, gespoten
Techniek: de tegel is zo gekocht, deze is uiteraard ook zo te maken. Voor de test was een effen zo egaal mogelijke ondergrond wenselijk.
De tekening is met een grafietpotlood opgezet. Daarna de majolica-poeder op een bordje gedaan en met (aquarel-)kwast water toegevoegd. De ondergrond zuigt erg, dus voor aquarel-effect meer water toegevoegd. Voor de donkere delen extra majolica op de kwast. Na de droog is de tegel bespoten met tranparante glazuur.

Techniek en glazuur vogel

Tegel: 20×20 biscuittegel van de Hazelaar
Majolica: Zwart
Glazuur: Witte glazuur Botz glans
Techniek: Op de tegel is direct de witte glazuur aangebracht, waarna de tekening met een grafietpotlood is opgezet. Daarna de majolica-poeder op een bordje gedaan en met (aquarel-)kwast water toegevoegd. De majolica vermengt zicht met de witte glazuur, waardoor te veel kwasten voor een grijze kleur zorgt. Na de droog is er geen extra glazuur op gespoten.

Stook

Biscuit: NVT
Glazuurstook: 1060

Ander werk van Kim

Ander schilderwerk van Kim