Borstbeelden van AnneFrance

Uit de oven januari 2019
Gemaakt door AnneFrance Monshouwer

Waarom borstbeelden

Afgelopen zomer zag ik op een expositie een raku gestookt borstbeeld op een sokkel. Toen bedacht ik mij dat ik ook zoiets wilde maken, maar dan niet één maar meerdere zodat ik ook verschillende technieken kon toepassen.

Hieronder bespreek ik de drie eerste die al klaar zijn. Er volgen er nog meer.

Voor alle borstbeelden heb ik als mal een etalagepop gebruikt. De pop heb ik eerst bedekt met kranten om te voorkomen dat de klei er aan vastplakt. Vervolgens een plak klei uitgerold tot 8 mm dikte en deze op de pop gedrapeerd. Bij alle beelden heb ik in leerharde toestand aan de achterzijde een steun geboetseerd om het beeld aan de muur te kunnen bevestigen of op een sokkel te kunnen plaatsen.

kanten borstbeeld

Kanten borstbeeld

Voor dit beeld heb ik Magma 123 gebruikt. Bij het rollen van de plak heb ik kanten kleedjes in de klei gewalst, zodat er een duidelijke structuur ontstaat.
Na de biscuitstook heb ik cobaltoxyde gebruikt om de kleedjes in te wassen om zo het motief nog meer uit te laten komen. Vervolgens gespoten met transparant glazuur en gestookt op 1100 graden.

baksteen

Borstbeeld baksteen

Voor dit beeld heb ik de donkerbakkende klei Magma 127 gebruikt. Een plak uitgerold en de lijnen getrokken voor de bakstenen. Ik heb hier de intarsia techniek toegepast. Dus een baksteen structuur aangebracht en ingewassen met witte kleislib.
Het is ongeglazuurd en gestookt op 1020 graden.

Vrouw

Borstbeeld vrouw

Dit beeld is opgebouwd uit lappen grove klei (Magma 130). Ik heb stukken klei van de plak gescheurd en deze overlappend op de pop gelegd. Met gebruik van slib zijn ze aan elkaar bevestigd. Vervolgens heb ik allerlei synoniemen voor vrouw in het beeld gedrukt. Na de biscuitstook heb ik deze woorden ingewassen met koperoxyde.
Het is ongeglazuurd nog een keer gestookt op 1060 graden om de oxyde te laten hechten.